Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Umberto Eco: A Foucault-inga

2013.04.05

  foucault-inga.jpg

 

 

 

Kezdjük rögtön a negatívummal a regény értékelését! Eco hatalmas műveltséganyagot tett ebbe a regényébe, éppen ettől egy kissé „túlírtnak” tűnhet sok olvasónak; nem mindenki tudja és akarja követni azt a hihetetlen szellemi kalandot, melyre a szerző hívja olvasóit. Erénye viszont a regénynek az érdekességén túl az, hogy a detektívregény stílus magával ragad, viszont az is kiderül, hogy ál-detektívregényről van szó, mivel itt a legnagyobb kalandok intellektuális szinten zajlanak. Később a valóság és a fikció határai leomlani látszanak, és mint olyan sok posztmodern regényben, itt is metafikciók sorával van dolga az olvasónak. A keresztes lovagok, rózsakeresztesek, majd a szabadkőművesek legendáiról sok mindent megtudhatunk éppúgy, mint az összeesküvés elméletekről. Számomra a legnagyobb kalandot a történelem képzeletbeli újraírása jelentette, a permutációkkal történő szellemi játék. Eco könyvét azoknak adnám a kezébe, akik képesek megbírózni egy hatalmas műveltséganyag befogadásával, annak feldolgozásával, ha kell, szótárazással, könyvtárazással – egyszóval alaposan az olvasottak után kell nézni. Ezek után lehet élvezetet lelni a regény áltörténelmi és ál-detektívtörténeti jellegét leleplező metafikciókban, majd abban, hogy miután a szerző minden összeesküvés elméletet leleplez, leleplezi önmagát, valamint saját regényét is. A kérdés az, hogy mi marad utána, azaz mit is olvastunk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Győr

Buza Kati,2013.04.05 20:06

Érdekessége ennek az ingának, hogy a 19.században kétszer mutattak be vele kísérletet, ebből a második Szombathelyen történt.
Amúgy érdekes lehet a történet. Csaba, nem gondolod, hogy a sok "okossággal", adattal ki akarta azokat szűrni olvasói köréből, akik csak a felületes sztorikat értékelik és a valódi könyvkukacokat vette célba? Csak eszembe jutott a lehetőség.
A top 10-zel kapcsolatban: Érdekelne a top 10 drámád.
Amúgy jó ötlet így megismertetni színvonalas műveket az érdeklődőkkel. Más, mint egy webáruház ajánlója... nekem jobban tetszik.

Re: Győr

Csapó Csaba,2013.04.05 20:46

Nagyon érdekes, Kati, amit mondasz! Azt nem tudtam a Foucault-ingáról, hogy magyar vonatkozása is van. Bár a regényből bőségesen kapunk természettudományi ismereteket is, Eco Szombathelyt nem említi meg. Köszönöm, hogy most ezt is megtudhattam tőled!

A történet érdekessége abban rejlik, hogy a virtuális valóság (képzelet, fantázia, elképzelt, konstruált múlt) és a „valós” valóság kezdenek összemosódni, és már nem is tudjuk, melyikben vagyunk, illetve melyik melyik. A regény túlírtságának az is lehet egyfajta magyarázata, amit te mondasz, Kati; lehet az is, hogy Eco, aki nagy jelentőségű művészet- és irodalomtörténész, teoretikus, híres tudós professzor, talán nem bírta ki – mint a legtöbb jó tanár – hogy ne mondjon el mindent, amit a témáról tud. Sokszor ez baj, de a tanárok már csak ilyenek – sokszor én is csak a tizedét tudom elmondani, mint amennyit szerettem volna.

A top 10 dráma is jönni fog, de lehet, hogy inkább top 25 lesz belőle, mondván, a dráma egyestés műfaj, abból többet be tudunk fogadni, mint a regényekből.