Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Top 10 regényeim

2013.04.04

 

 

Sokszor megkérdezik az embertől, mik a kedvenc regényei. Elég nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert az ember egyből felsorolna legalább száz címet; esetleg annak a kérdésnek több értelme volna, ha a kedvenc száz regényünket kellene felsorolni – bár meggyőződésem szerint még akkor is nehéz lenne kihagyni több tucat szerzőt és művet a felsorolandók közül. A választás egyszersmind kihagyás is; ha az egyiket választom, a másikat ki kell hagyom – olyan érzés, mintha  a szívemből kellene egy darabot kitépni.

 

A választás és kihagyás még nehezebb akkor, ha az ember történetesen irodalomtörténész, gyakorló kritikus. A tudóstól, az ítésztől mindig többet várnak a barátai, mint nem szakembertől. Sokszor azt gondolják, az irodalomtörténész könnyebben választ tud adni arra a kérdésre, hogy mit olvassanak, illetve mit ne olvassanak el. Személy szerint én mindig megpróbálom valamelyest megismerni a beszélgetőpartnerem, a tanácskérőt, és az ő adottságaihoz, lelki alkatához mérten kitalálni, melyik könyv nyújthatna neki igazi élményt.

 

Ha az ember valaha is tanított, vagy tanár, akkor tudja, hogy meg kell mutatkoznia – a legjobb esetben hitelesen, őszintén. A tanított műveken és elméleteken kívül közvetve önmagát is közvetíti valamilyen módon, valamelyest úgy, mint a színész a színpadon, amikor a megformálandó karaktert alakítja, ám mégis önmagát mutatja meg a nézőknek.

 

Most életem egyik fontos szegmenséből tárok fel egy darabkát; annyit, amennyitől nem kap csömört olvasóm, amennyiből talán többet megtudhat rólam, s esetleg még kedvet is kaphat a szépirodalomhoz.

 

Minden kedvenc szerzőmtől csak egy művet választottam, és a szerző-mű párosokat rangsorolás nélkül sorolom fel. A listák spontán készültek, azokat a műveket írtam gyorsan le, amelyek elsőként eszembe jutottak. Ennélfogva változhatnak, azaz bővülhetnek, s talán bizonyos idő elteltével, jobban átgondolva megírom az első 30, majd az első 50 legkedvesebb regényeim listáját, azokét, amelyeket többször olvastam, és szándékozom még a jövőben újraolvasni.

 

***

 

(Azon gondolkodom, hogy a „Top 10” drámáim” és „Top 10 költőim” listáját is megírjam-e)

 

 

 

Külföldi

BALDWIN, James: Menj, mondd el a hegyen (Go, Tell It on the Mountain)

BULGAKOV, Mihail: A Mester és Margarita

DOSZTOJEVSZKIJ, Fjodor Mihajlovics: A Karamazov testvérek

HESSE, Hermann: Az üveggyöngyjáték

HSZÜE-CSIN, Cao: A vörös szoba álma

KAZANTZAKISZ, Nikosz: Zorbász, a görög

KUNDERA, Milan: A lét elviselhetetlen könnyűsége

MANN, Thomas: A varázshegy

MÁRQUEZ, Gabriel García: Száz év magány

WOOLF, Virginia: Mrs. Dalloway

 

 

Magyar

BODOR Ádám: Sinistra körzet

KOSZTOLÁNYI Dezső: Esti Kornél

MÁRAI Sándor: A gyertyák csonkig égnek

NÁDAS Péter: Emlékiratok könyve

OTTLIK Géza: Iskola a határon

RAKOVSZKY Zsuzsa: A kígyó árnyéka

SPIRÓ György: Fogság

SZABÓ Magda: A Katalin utca

SZERB Antal: Utas és holdvilág

ZÁVADA Pál: Jadviga párnája